Poro

Pohjoisen perinteinen herkku tuo makuelämyksiä modernillekin kotikokille

UNIIKKI, ERITYISEN TERVEELLINEN VAIHTOEHTO

Poro, pohjoisen perinteinen herkku, on eettisesti ja luonnonmukaisesti tuotettua lihaa. Se on erittäin ravintorikasta, sisältäen rautaa, proteiinia, kivennäisaineita ja vitamiineja. Poron liha on hyvin vähärasvaista, mutta siinä on runsaasti tarpeellisia rasvahappoja. Poronliha sisältää runsaasti seleeniä, joka on maaperämme köyhyydestä johtuen harvinainen kivennäisaine Suomessa tuotetuissa elintarvikkeissa. Liha on luonnostaan mureaa, kun se kypsennetään puolikypsäksi, se on nopea valmistaa ja elimistölle helppo sulattaa.

PORONLIHAA POHJOISESTA

Poronlihatuotteidemme hankinta-alue on tällä hetkellä Suomi, Ruotsi sekä Norja.
Merkitsemme tuotepakkaukseen aina kyseisen erän alkuperämaan, jolloin porotuotteen pakkausmerkintä ”EU” tarkoittaa Suomea tai Ruotsia. Norjasta tuleva poronlihatuote ilmoitetaan tuotepakkauksessa merkinnällä ”Muu kuin EU”.

PORON PARHAAT PALAT

Perinteisesti porosta on käytetty kaikki osat – jopa koparat. Paisti, filee ja kare ovat arvokkaimmat ja tunnetuimmat palat, mutta vähemmän käytetyistä ruhonosista syntyy herkullisia ruokalajeja, joskin niillä on pidempi kypsennysaika.

poro-anatomia2

1. SELKÄ

Mureat ulkofileet ja sisäfileet kokonaisina paistettavaksi, kareet ja kyljykset.

2. PAISTI

Paisti koostuu 4 eri osasta; sisäpaisti, paahtopaisti, ulkopaisti ja kulmapaisti. Sisä- ja paahtopaisti ovat erittäin hienoa lihaa ja sopivat erinomaisesti fine dining -ruokailuun. Ulko- ja kulmapaisti ovat erinomaisia ​​lihoja muun muassa uunissa kypsennettäväksi, käristyksiin ja patoihin. Paistin osia käytetään myös kylmä- ja lämminsavutuotteisiin.

3. LAPA

Luuton lapa on erinomainen käristyslihaksi, ja sopii lisäksi myös pataruokiin ja keittoihin. Kypsennysaika ½–1 h.

4. ETUSELKÄ, ENTRECOTE

Käristykseen, haudutettaviin pata- ja keittoruokiin. Kypsennysaika 1–2 tuntia. Käytetään myös jauhelihaan.

Entrecote on erinomainen liha fine dining -annoksiin, kun taas etuselkä sopii hyvin pitkään kypsennettäväksi. Monet käyttävät sekä entrecotea että etuselkää kuivalihan valmistamiseen.

5. POTKA

Potkaa voi käyttää pitkään haudutettaviin pataruokiin sekä sous vide valmistukseen. Jalan takaosasta valmistuu myös Osso Bucco. Haudutusaika n. 2 tuntia.

6. NISKA (KAULA)

Sekä jauhelihaksi että pitkään haudutettaviin ruokiin. Haudutusaika on noin 2–3 tuntia.

7. KYLKI

Kylki sopii luullisena keittoihin. Ribsit ovat myös suosittu tapa käyttää kylkilihaa. Kypsymisaika 2-3 h. Käytetään myös jauhelihaan.

Kaikki tuotteet porosta