Poronlihasta potkua ravitsemukseen

Poronlihasta potkua ravitsemukseen

Jos haluat syödä terveellisesti ja pitää punaisen lihan ruokavaliossasi, poronliha on erinomainen vaihtoehto. Lapin erämaissa puolivillinä kasvaneen ja laiduntaneen poron liha on ravitsemuksellisilta ominaisuuksiltaan erityisen hyvä.

Vähärasvainen ja proteiinirikas

Poronliha, samoin kuin lihatuotteet yleensäkin, ovat erinomaisia proteiinin lähteitä. Poronliha on vähärasvaisuutensa ansiosta tässä suhteessa vielä parempi, sillä sen proteiinipitoisuus vaihtelee välillä 20–24 g/100 g poronlihaa. Vähärasvaisimmat osat, kuten fileet ja paistit ovat kaikkein proteiinirikkaimpia.

Kuivatuissa sekä kylmäsavustetuissa poronlihatuotteissa proteiinin määrä lopullisessa tuotteessa kasvaa suhteessa kypsennyshävikkiin. Perinteinen kuivaliha sisältää proteiinia jopa 50-65% ja kylmäsavustettu poronpaisti jopa 25-35%. Vähärasvainen poronliha soveltuukin näihin erityisen hyvin, koska tämän kaltaisessa prosessissa myös rasvan osuus kasvaisi hävikin myötä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nestettä haihduttaessa pois, makrojen (proteiinit, hiilihydraatit ja rasva) pitoisuus lopputuotteessa kasvaa.

Tämä sama sääntö koskee myöskin lihan kypsennystä kotona. Kun paistat lihaa paistin pannulla, nestettä haihtuu koko ajan. Lihassa on kuitenkin lähtökohtaisesti vettä n. 70%. Oikeilla paisto- ja kypsennysohjeilla varmistut siitä että liha pysyy mehevänä.

Runsaasti kivennäis- ja hivenaineita

Vapaana luonnossa laiduntaneen poron lihassa on erityisen paljon kivennäis- ja hivenaineita tehotuotettuun lihaan verrattuna. Poronliha sisältääkin runsaasti mm. rautaa ja seleeniä. 100 g poronlihaa sisältää jo lähes puolet päivän raudantarpeesta! Poronmaksassa rautaa on noin kymmenen kertaa enemmän kuin poronlihassa, joten se on erinomainen raudanlähde jo pieninäkin annoksina. 100 grammalla poronlihaa kattaa myös jo vuorokauden seleenintarpeen. Kivennäis- ja hivenaineiden lisäksi poronlihassa on runsaasti B6- ja B12-vitamiineja.

Puolivillinä laiduntanut poro vaeltaa ja liikkuu luonnossa hankkien ravintoa ja etsien mahdollisimman suotuisia elinolosuhteita. Näin poronlihan rasvapitoisuus on hyvin matala. Poronlihan rasvahappojen suhde on hyvä ravitsemuksen kannalta. Poronlihan rasvapitoisuus vaihtelee, ruhon osasta riippuen, välillä 2–10 g/100 g. Poronlihan rasvapitoisuudesta yksittäis- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja on suhteellisesti enemmän kuin muussa punaisessa lihassa. Tyydyttymättömät rasvat edustavat pehmeiksi kutsuttuja rasvoja, kun taas tyydyttyneitä rasvoja kutsutaan koviksi rasvoiksi, jotka nostavat veren kolesterolipitoisuutta.

Poronliha on rakenteeltaan hienosyistä, jonka vuoksi se on mureaa ja kypsyy nopeasti. Sen vieno riistan aromi tuo sen makuun hienostuneisuutta. Rakenteensa ansiosta se on myös helposti sulavaa. Poronlihaa voit nauttia hyvällä omalla tunnolla!

Keräsimme Finelistä ravitsemustiedot poronlihan lisäksi naudan- ja sianlihalle.
Tutustu taulukkoon täältä

Lähteet:

  • Fineli, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki
  • Niemi, Milla: Kirjallisuuskatsaus. Poronlihan ja poronmaidon koostumus. Helsingin Yliopisto, Elintarviketeknologian laitos.
  • Ruokavirasto, sivuilla vierailtu 8.2.2021.
    https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/elintarvikkeista-annettavat-tiedot/ravitsemus–ja-terveysvaitteet/ravitsemusvaitteet/
    https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/yhteiset-koostumusvaatimukset/kontaminantit/elintarvikkeiden-sisaltamat-metallit/usein-kysyttya-metalleista/
  • EU Register of nutrition and health claims made on foods (v.3.5)
    https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home
  • Duodecim terveyskirjasto, sivulla vierailtu 8.2.2021.
    https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01074
  • Säteilyturvakeskus, sivulla vierailtu 8.2.2021.
    https://www.stuk.fi/aiheet/sateily-ymparistossa/luonnon-taustasateily


Poronlihan sisältämät hivenaineet ja vitamiinit ovat hyväksi terveydellesi:

  • Rauta on elimistölle välttämätön hivenaine, joka ylläpitää mm. punasolujen tuotantoa ja hyvää hemoglobiinitasoa. Se vaikuttaa hapen kuljetukseen kehossa sekä immuunijärjestelmän ylläpitoon. Raudalla on vaikutusta normaaleihin kognitiivisiin toimintoihin, ja sen puute voi johtaa mm. väsymykseen.
  • Seleeni suojaa soluja, ja sillä on hyvä vaikutus mm. hiusten ja kynsien kunnon ylläpitoon. Lisäksi se auttaa ylläpitämään immuunijärjestelmää sekä kilpirauhasia.
  • B6- ja B12-vitamiinit ovat keskeisiä ravintoaineita energiaa tuottavassa aineenvaihdunnassamme. Ne vaikuttavat mm. punasolujen syntymiseen ja immuunijärjestelmän toimintaan sekä vähentävät väsymystä.
  • Suomalainen poronliha ei sisällä terveydelle haitallisia määriä raskasmetalleja tai radioaktiivisia yhdisteitä. Elintarvikkeiden valmistuksessa näitä asioita seurataan tarkasti – näin myös Lapin Lihalla, jotta voimme taata turvalliset ja terveelliset tuotteet asiakkaillemme.
    • Metalleja esiintyy luonnostaan esimerkiksi maaperässä, josta ne imeytyvät kasveihin, ja sitä kautta eläimiin. Elintarvikkeiden metallipitoisuuksille on asetettu enimmäismäärät, jotta altistuminen pysyy turvallisella tasolla, ja elintarvikevalmistajat seuraavat näitä pitoisuuksia omavalvonnassaan.
    • Myös luonnon radioaktiiviset aineet kuuluvat ihmisen ympäristöön. Esimerkiksi maankamara jalkojemme alla säteilee. Sitä kutsutaan luonnon taustasäteilyksi.