Poro – Pohjoinen elinkeino ja kulttuuri

Poro – Pohjoinen elinkeino ja kulttuuri

Poro on Euroopan ja Aasian pohjoisilla leveyspiireillä asuva puolivilli hirvieläin. Poro elää vapaana laiduntaen pohjoisessa erämaassa, jossa se syö pääasiassa luonnonravintoa: jäkälää, heinää, varpuja ja sieniä.

Porot liikkuvat laumoissa eli tokissa, joiden koko vaihtelee muutamasta yksilöstä satoihin sarvipäihin. Tyypillisesti porot vaeltelevat pitkiä matkoja päivässä etsien uusia laidunnuspaikkoja. Porot ovat äärimmäisen hyvin sopeutuneet pohjoiseen elinympäristöönsä: paksu turkki eristää lämpöä ja leveät sorkat helpottavat lumessa kulkua lumikenkien tavoin. Sekä uros- että naarasporoilla on sarvet, jotka vaihtuvat vuosittain.

Poropaimennus on arktisten alkuperäiskansojen perinteinen elinkeino, ja samalla tärkeä osa heidän kulttuuriaan. Lapin Liha haluaa edesauttaa tämän elinkeinon ja kulttuurin säilymistä. Haluamme tukea nuorten mahdollisuutta hankkia elinkeinonsa porotalouden parista ja vaalia omaa kulttuuriaan. Samalla varmistamme, että herkullista poronlihaa on saatavilla myös tulevaisuudessa.

Lapin Liha ostaa poroa sen saatavuuden mukaan Suomesta, Ruotsista ja Norjasta, joissa poronhoitoa on harjoitettu satoja vuosia. Suomessa porotaloudesta vastaavat paliskunnat, jotka ovat poronhoitoalueen poronomistajista muodostuvia paikallispiirejä.

Uniikki, erityisen terveellinen vaihtoehto

Poro, pohjoisen perinteinen herkku, on eettisesti ja luonnonmukaisesti tuotettua lihaa. Se on erittäin ravintorikasta, sisältäen rautaa, proteiinia, kivennäisaineita ja vitamiineja. Poron liha on hyvin vähärasvaista, joten se sopii mainiosti lihan ystäville, jotka haluavat nauttia päivittäisen liha-annoksensa hieman keveämmin.