Metsästä ruokapöytään
Metsästä ruokapöytään
Riista on monipuolinen raaka-aine, josta saa irti paljon mausteiden ja valmistustavan avulla. Ominaista riistalle on sen mehevä metsäinen maku, joka intensiteetissään vaihtelee hirven ja saksanhirven miedosta vivahteesta poron voimakkaan täyteläiseen aromiin.
Poro ja riistaliha ovat maukkaita raaka-aineita sellaisenaan, ja niistä on helppo valmistaa juhlaviakin ruokia yksinkertaisilla ohjeilla. Riistalihan valmistamiseen on kuitenkin kaksi keskeistä vinkkiä, jotka on syytä muistaa: Niitä ei tulisi kypsentää liian kypsäksi, ja niitä ei tulisi kypsentää matalassa lämpötilassa. Vähärasvaisesta riistalihasta tulee liian kypsänä kuivaa ja ryynimäistä, ja voimakas riistanmaku voi saada kitkeriä paistettua maksaa muistuttavia vivahteita.
Paistomittari on riistakokin paras ystävä
Paistomittari on korvaamaton riistakokin apuväline. Voimakkaanmakuinen riistaliha, kuten poro, kypsennetään sisältä 56-asteiseksi. Puolikypsänä se säilyttää mehukkuutensa ja makunsa. Miedommalle riistalihalle, kuten hirvelle ja saksanhirvelle, 56–58 asteen sisälämpötila on sopiva.
Täyslihalle otetaan kunnon pinta paistinpannulla, jonka jälkeen se laitetaan uuniin paistomittarin kanssa ja paistetaan haluttuun sisälämpötilaan. Toinen valmistustapa on leikata liha siivuiksi, ruskistaa siivut nopeasti kuumalla pannulla tai grillissä ja antaa niiden jäähtyä muutama minuutti huoneenlämmössä, kunnes ne ovat sisältä 56-asteisia.
Mausteilla korostetaan riistan makua
Hyvien raaka-aineiden makua ei tarvitse peittää mausteilla. Suolalla ja pippurilla pääsee pitkälle. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että liian montaa makua ei pidä yhdistää. Valitse ruokalajiin kaksi tai kolme makua, jotka täydentävät toisiaan.
Syvyyttä makuun saa klassisilla riistamausteilla: katajanmarjalla, rosmariinilla ja timjamilla. Aasialaisen, väliamerikkalaisen ja Välimeren alueen ruokakulttuurien mausteet antavat riistalle piristävän vivahteen. Kokeile vaikka kuivattua ja savustettua chiliä, kuten poblanoa ja chipotlea. Ne sopivat hyvin yhteen myös viinien kanssa, kunhan ruoasta ei tehdä liian tulista. Myös kaneli hyvin pieninä määrinä antaa mielenkiintoisen soinnun riistanlihalle.
Mielikuvitusta viinin valintaan
Perinteisesti riistan pariksi valitaan voimakkaita ja täyteläisiä viinejä. Makuvivahteet, käytettävät kastikkeet ja lisukkeet ohjaavat kuitenkin viinin valintaa enemmän kuin itse riistaraaka-aine. Etsi happaman ruoan seuraksi hapan viini ja makean ruoan seuraksi makea viini. Käytä lisukkeita, jotka sopivat viinin luonteeseen. Voimakkaan ja makean portviinikastikkeen kanssa kannattaa valita voimakkaampi viini, jossa on enemmän jälkimakeutta. Voit myös valita viinin ensin ja valmistaa ruuan sen mukaisesti reseptejä hieman muunnellen.